Νέοι κανόνες British Dressage για τις νευρεκτομές μετά από σχόλια κτηνιάτρων

0
Νέοι κανόνες British Dressage για τις νευρεκτομές μετά από σχόλια κτηνιάτρων
 • Τα άλογα που έχουν υποβληθεί σε νευρεκτομή μπορεί να επιτραπεί να επιστρέψουν στον εθνικό διαγωνισμό εκγύμνασης σε ορισμένες περιπτώσεις σύμφωνα με τους νέους κανόνες British Dressage (BD).

  H&H ανέφερε πέρυσι ότι η BD είχε δημοσιεύσει μια διευκρίνιση των υφιστάμενων κανόνων της, δίνοντας ειδική μνεία στη νευρεκτομή και την ευαισθησία των άκρων. Επιβεβαίωσε σε H&H τη στιγμή που «τα άλογα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση νευρεκτομής ανά πάσα στιγμή δεν επιτρέπεται να αγωνιστούν σε αγώνες BD» (ειδήσεις, 24 Φεβρουαρίου). Η BD έχει πλέον αλλάξει τους κανόνες της για το 2023 ακολουθώντας τα „σχόλια από κτηνιάτρους“.  Αυτό δεν είναι μια λευκή κάρτα. Αντίθετα, είναι ένα πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο τα άλογα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση που επηρεάζει την ευαισθησία των άκρων μπορούν να επιστρέψουν στον αγώνα, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν αυστηρά κριτήρια.

  Το βιβλίο κανόνων BD του 2023 αναφέρει ότι ένα άλογο δεν είναι κατάλληλο να αγωνιστεί όταν ένα άκρο ή μέρος ενός μέλους είναι υποευαίσθητο ή υπερευαίσθητο. Προσθέτει ότι τα υπερευαίσθητα άκρα έχουν υπερβολική ή ανώμαλη αντίδραση στο αίσθημα παλμών και τα υποευαίσθητα άκρα περιλαμβάνουν οποιαδήποτε μεταβολή της ευαισθησίας που προκαλείται από νευρεκτομή ή χημική απευαισθητοποίηση, για όσο διάστημα επιμένει η εναλλαγή της ευαισθησίας.

  «Για να συνεχίσουν να συμμετέχουν στον αγώνα BD, τα άλογα που είχαν προηγουμένως αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις σε οποιοδήποτε άκρο πρέπει να επανεξεταστούν και να πιστοποιηθούν ως κατάλληλα για να αγωνιστούν», αναφέρει ο κανόνας του 2023.

  «Ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίσει ένα κτηνιατρικό πιστοποιητικό, το οποίο θα αναφέρει λεπτομερώς τη συγκεκριμένη φύση της επέμβασης, με γραπτή επιβεβαίωση από τον κτηνίατρο ότι το άλογο έχει καταστεί ικανό να επιστρέψει στον αγώνα.

  „Ο [BD] Η επιτροπή ευημερίας θα εξετάσει στη συνέχεια τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάζονται και θα καθορίσει εάν η διαδικασία αντιβαίνει τους κανόνες και τους κανονισμούς του BD για λόγους ευημερίας των ιπποειδών.»

  Ο κανόνας προσθέτει ότι από την 1η Ιανουαρίου, κάθε άλογο που έχει μια επέμβαση σε ένα άκρο, η οποία «μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ευημερία του ή την ασφάλεια άλλων αλόγων και/ή αθλητών» πρέπει να έχει τουλάχιστον έξι μήνες αποκατάστασης. Μετά από αυτό, ο ιδιοκτήτης πρέπει επίσης να παράσχει κτηνιατρική επιβεβαίωση ότι το άλογο είναι ικανό να αγωνιστεί, η οποία θα εξεταστεί από την επιτροπή ευημερίας.

  είπε ο διευθυντής αθλητικών επιχειρήσεων της BD, Lou Jones H&H Οι αλλαγές ήταν «σε απάντηση στα σχόλια των κτηνιάτρων, για να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι διαδικασιών, οι οποίες δεν θα παραβιάζουν όλες αυτόν τον κανόνα».

  «Ως εκ τούτου, η διατύπωση τροποποιήθηκε, σε συνεννόηση με τους δικούς μας κτηνιάτρους εμπειρογνώμονες στο πάνελ ευημερίας μας, για να παρέχονται περαιτέρω διευκρινίσεις στα μέλη», είπε.

  «Με το να ζητάμε κτηνιατρικά πιστοποιητικά, μπορούμε να χειριστούμε μεμονωμένες περιπτώσεις ειδικά γύρω από τη διαδικασία, κρίνοντας την καθεμία κατά περίπτωση.
  «Ομοίως, για όσους σχεδιάζουν χειρουργικές επεμβάσεις για τα άλογά τους στο μέλλον, απαιτούμε τώρα ένα πιστοποιητικό «καταλληλότητας για ιππασία» από τον κτηνίατρο για να επιβεβαιώσει ότι έχει παρέλθει η κατάλληλη περίοδος αποκατάστασης προτού επιτραπεί σε ένα άλογο να αγωνιστεί ξανά.

  „Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι εξακολουθούμε να τηρούμε την ίδια στάση σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευημερία και την ικανότητα ενός αλόγου να ανταγωνιστεί.“

  είπε η υπεύθυνη κτηνιατρικών προγραμμάτων της British Equine Veterinary Association, Lucy Grieve H&H η απαίτηση για άλογα που έχουν υποβληθεί σε τέτοιου είδους χειρουργικές επεμβάσεις «φαίνεται λογική προσέγγιση».

  «Εάν ένα άλογο κριθεί κατάλληλο να αγωνιστεί από κτηνίατρο και το συμβούλιο ευημερίας του BD είναι ικανοποιημένο από τις πληροφορίες που λαμβάνει, αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό για να διαφυλάξει την ευημερία του αλόγου, καθώς και την ασφάλεια του αναβάτη και άλλων αγωνιζόμενων και αλόγων ,“ είπε.

  «Ο έλεγχος της αίσθησης του δέρματος, της «φυσιολογικής» στάσης του σώματος και της κίνησης, και της νευρολογικής κατάστασης στο μυαλό μου είναι όσο μπορεί να γίνει για να αποφευχθούν οι κατάφωρες και αποφευχθείσες παραβιάσεις της ευημερίας που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν στον ιππικό αθλητισμό.

  «Η εξέταση αλόγων που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση σε ένα άκρο, προτού τους επιτραπεί να αγωνιστούν, θα παρείχε μια ευκαιρία για την προστασία της ευημερίας των αλόγων.
  «Η επιβολή μιας εξάμηνης περιόδου αποκατάστασης θα αποτρέψει την επαναφορά των αλόγων στον αγώνα πολύ σύντομα ή πριν έχουν υποβληθεί σε επαρκή εκπαίδευση για να διαπιστωθεί εάν το άκρο έχει αναρρώσει πλήρως».

  Και πρόσθεσε: «Όπως πάντα θα υπάρχει πιθανότητα κατάχρησης/εξαπάτησης του συστήματος, αλλά θα ελπίζατε ότι αυτό είναι δύσκολο να γίνει και ότι η προσπάθεια για την προστασία της ευημερίας των αλόγων είναι επαρκής σε όλους τους ανταγωνιστές που θα καλωσορίσουν αυτές τις αλλαγές».

  είπε η αναβάτης Σούζαν Σάουαρντ H&H είναι μια «καλοδεχούμενη αλλαγή», αλλά είπε ότι δυστυχώς ήρθε «πολύ αργά» για πολλούς.

  Η κ. Saward μίλησε H&H τον Φεβρουάριο του 2022 για να εκφράσουν ανησυχίες σχετικά με το τι σήμαινε ο προηγούμενος κανόνας για τη «μεγαλύτερη εικόνα», όσον αφορά το μέλλον και την ευημερία άλλων αλόγων. Επισήμανε ότι δεν ενθαρρύνει την ειλικρίνεια και αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο ο BD σκόπευε να το αστυνομεύσει. Πρότεινε επίσης ότι τα διαβατήρια θα πρέπει να επισημαίνονται εάν τα άλογα έχουν τη διαδικασία, ώστε οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες να γνωρίζουν και να μπορούν να τα φροντίζουν κατάλληλα.

  «Νομίζω ότι η BD θα έπρεπε να το είχε προσεγγίσει με αυτόν τον τρόπο πριν από ένα χρόνο», είπε αυτή την εβδομάδα.

  Η κυρία Σάουαρντ είχε επιλέξει τη διαδικασία για το ομοφυλόφιλό της Lipizzaner Dolce, μια απόφαση που πήρε για το καλύτερο συμφέρον της ευημερίας της φοράδας. Μετά από 18 μήνες αποκατάστασης, η κα Saward είπε ότι η ένταση και το απρόβλεπτο του Dolce είχαν φύγει, ήταν χαλαρή και «εντελώς κατασταλαγμένη» και έδειχνε σημάδια «πλήρους αίσθησης» σε αυτό το πόδι. Είπε ότι «ποτέ δεν έκρυψε» το γεγονός ότι ο Ντόλτσε έκανε τη διαδικασία, πιστεύοντας πλήρως ότι ήταν νόμιμη από το BD, και «θυσιάστηκε» να ανακαλύψει το αντίθετο.

  «Δεν θα την συναγωνιζόμουν αν δεν ήταν ευτυχισμένη, απλώς θα την αποσύρω», είπε εκείνη την εποχή.

  Ένα χρόνο μετά, το ζευγάρι απολαμβάνει βόλτες με χορηγούς και χακάρει με φίλους και ο Dolce έχει ένα σπίτι για τη ζωή με την κα Saward.

  Κανόνες βρετανικού Dressage: τι άλλο υπάρχει για το 2023;

  Νέα πρωταθλήματα freestyle μουσικής για όλα τα επίπεδα αγωνιζόμενων θα ξεκινήσουν στο Hartpury αυτό το καλοκαίρι.

  Τα πρωταθλήματα ελεύθερου στυλ για όλα τα τμήματα – χάλκινο, ασημένιο και χρυσό – θα διεξαχθούν παράλληλα με τα πρωταθλήματα para bronze και silver στο Equissage Pulse Summer Festival of Para Dressage (23 έως 24 Αυγούστου).

  Για να προκριθούν, οι αγωνιζόμενοι πρέπει να κερδίσουν ένα σκορ 63% ή παραπάνω σε έναν προκριματικό στο σχετικό τμήμα τους από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2023.

  είπε η κα Τζόουνς H&H ότι τα πρωταθλήματα εισήχθησαν μετά την ανάπτυξη νέων μουσικών δοκιμών για χάλκινους και αργυρούς αναβάτες.

  «Προηγουμένως χρησιμοποιούνταν μόνο δοκιμές FEI Freestyle και επομένως ήταν διαθέσιμες μόνο στους αναβάτες Gold Para», είπε.

  «Θέλαμε να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα των μουσικών επιλογών για όλους τους αναβάτες para, καθιστώντας τις προσιτές και σε όσους αγωνίζονται στα χάλκινα και ασημένια τμήματα.

  «Τώρα έχουμε τεστ για όλους, είμαστε σε θέση να εισαγάγουμε ένα πρωτάθλημα παρά μουσικής».

  Φέτος εισάγονται επίσης μια σειρά από νέες μη ελεύθερες δοκιμές τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνή διαγωνισμό.

  Το FEI μετονόμασε τις δοκιμές του και αυτές ακολουθούν τώρα παρόμοιες γραμμές – αν και όχι ακριβώς τις ίδιες – με τις δοκιμές αρτιμελών. Για παράδειγμα, η παλιά «ομαδική δοκιμή» είναι πλέον γνωστή ως «γκριντ πρι τεστ Α» και η παλιά «ατομική δοκιμή» είναι πλέον γνωστή ως «δοκιμή μεγάλου πρι Β». Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Χέρνινγκ πέρυσι, τα παλιά ονόματα προκαλούσαν σύγχυση καθώς μετρούσε το ατομικό τεστ για τον ομαδικό αγώνα, ενώ τα ατομικά μετάλλια κρίθηκαν στο ομαδικό.

  Η Rider Di Fisher, η οποία συνδυάζει τον ανταγωνισμό παράλληλα με τη δουλειά της ως σημαντική σύμβουλος τραυμάτων, καλωσόρισε τα νέα πρωταθλήματα και είπε H&H θα τους στοχεύσει φέτος.

  «Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που θα ξεκινήσω φέτος και υπάρχουν πολλά περισσότερα για να διαλέξω αντί να κάνω μόνο μία δοκιμή για να οδηγήσω», είπε.

  «Η BD άκουσε πραγματικά τα σχόλια των αναβατών της και καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να κάνει το para dressage πολύ πιο περιεκτικό και ελκυστικό για όλους τους αναβάτες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

  «Με το ελεύθερο, μπορείς πραγματικά να παίξεις με τις δυνάμεις των αλόγων σου και να δείξεις τον καλύτερο σου φίλο. Επιπλέον, σε ποιον δεν αρέσει να οδηγεί την αγαπημένη του μουσική;

  «Η «Winnie» και εγώ σίγουρα θα λάβουμε μέρος και θα δουλέψουμε σκληρά για να χορέψουμε στη γραμμή του κέντρου στα πρωταθλήματα ελεύθερου και χάλκινου στο Hartpury αυτό το καλοκαίρι».

  Η BD κυκλοφόρησε επίσης νέα πρωτόκολλα που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στους ανταγωνιστές και τους χώρους πιο σαφείς οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν όταν εκδίδονται κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες προειδοποιήσεις καιρού. Αυτά περιλαμβάνουν πότε οι χώροι πρέπει να προετοιμάσουν μια στρατηγική μετριασμού, σε ποιο σημείο πρέπει να επανεξεταστεί η κατάσταση με το BD, πότε πρέπει να ακυρωθούν οι αγώνες και πόση ειδοποίηση δίνεται ιδανικά στους αγωνιζόμενους.

  Το διοικητικό όργανο έχει επίσης εισαγάγει οδηγίες για το μέγιστο βάρος αναβάτη για το 2023 ως μέρος του κώδικα συμπεριφοράς του για την ευημερία των ιπποειδών.

  Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει:

  Το περιοδικό Horse & Hound, που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη, είναι γεμάτο με όλα τα τελευταία νέα και αναφορές, καθώς και συνεντεύξεις, ειδικές προσφορές, νοσταλγία, συμβουλές κτηνιάτρου και εκπαίδευσης. Βρείτε πώς μπορείτε να απολαύσετε το περιοδικό που παραδίδεται στην πόρτα σας κάθε εβδομάδα, καθώς και επιλογές για να αναβαθμίσετε τη συνδρομή σας για να αποκτήσετε πρόσβαση στην ηλεκτρονική μας υπηρεσία που σας προσφέρει έκτακτες ειδήσεις και αναφορές, καθώς και άλλα οφέλη.

 • παρόμοιες αναρτήσεις

  Schreibe einen Kommentar