νέος κανόνας εξάλειψης τίθεται υπό συζήτηση

0
νέος κανόνας εξάλειψης τίθεται υπό συζήτηση
  • Οι εξαιρέσεις στο showjumping έχουν τεθεί υπό συζήτηση καθώς τίθεται σε ισχύ ένας νέος κανόνας που σχετίζεται με την ευημερία που δίνει στους δικαστές τη δυνατότητα να σταματήσουν τους συνδυασμούς στη μέση του γύρου.

    H&H ανέφερε ότι εγκρίθηκαν νέοι κανόνες στη Γενική Συνέλευση της FEI για όλους τους κλάδους (ειδήσεις, 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με έναν από τους νέους κανόνες για το άλμα επίδειξης του 2023, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής εδάφους ή, σε περίπτωση απουσίας τους, ένα ορισμένο μέλος κριτικής επιτροπής εδάφους, μπορεί να χτυπήσει το κουδούνι για να εξαλείψει έναν συνδυασμό ενώ ένας γύρος βρίσκεται σε εξέλιξη, εάν αποφασιστεί ότι θα είναι «σε αντίθεση με το αρχές της ευημερίας των αλόγων για να επιτρέψει τη συνέχιση του συνδυασμού». Η απόφαση είναι οριστική και δεν υπόκειται σε έφεση ή ένσταση.



    Ο κανόνας προτάθηκε από τη Σουηδική Ομοσπονδία Ιππασίας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου ένας συνδυασμός ολοκλήρωσε έναν γύρο επίδειξης παρά την αιμορραγία του αλόγου από τα ρουθούνια. Όμως ο νέος κανόνας δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο αίμα.

    Κατά τη διαδικασία αναθεώρησης των κανόνων, η FEI είπε ότι υπήρχαν «πάρα πολλές περιπτώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια εξάλειψη» και δεν κρίθηκε δυνατό να απαριθμηθούν όλες – και εάν ο νέος κανόνας «εμφανιστεί προβληματικός κατά την εφαρμογή του το 2023, θα μπορούσε να επανεξεταστεί για το 2024».

    Ο κανόνας ήταν ένα σημαντικό σημείο συζήτησης στη γενική συνέλευση του International Jumping Riders Club (IJRC) τον περασμένο μήνα, με πολλούς αναβάτες να διαφωνούν με την εφαρμογή του και να εκφράζουν ανησυχίες για την εκπαίδευση και την εμπειρία που χρειάζεται η κριτική επιτροπή εδάφους για να κάνει μια τέτοια κλήση, ειδικά σε πρωταθλήματα . Το IJRC είπε αρχικά ότι δεν ήταν υπέρ του κανόνα, αλλά άλλαξε τη γνώμη του επειδή είναι «σημαντικό οι αναβάτες και το IJRC να υπερασπίζονται την ευημερία των αλόγων».

    Μετά τους Αγώνες του Τόκιο, ο Nick Skelton είπε στα δικά του H&H στήλη (12 Αυγούστου 2021) ότι οι κανόνες σχετικά με το πότε χτυπάει το κουδούνι έπρεπε να είναι πιο σαφείς και πρότεινε να υπάρχει ένας επαγγελματίας αναβάτης στο κουτί των κριτών για να βοηθήσει στην πραγματοποίηση αυτής της κλήσης, μια πρόταση που επανέλαβε κατά τη συνεδρίαση του IJRC.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Βέλγος showjumper Pieter Devos συμφώνησε με τον Nick και είπε ότι θα πρέπει να σχηματιστεί μια κριτική επιτροπή με έναν αναβάτη για τα πρωταθλήματα.

    «Σε επίπεδο πρωταθλήματος, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει η επιλογή [for a panel]. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος», είπε ο Πίτερ.

    «Από την άλλη πλευρά, στα χαμηλότερα επίπεδα είναι σημαντικό να υπάρχει ένας κανόνας για τον οποίο μιλάμε. Αλλά είναι πολύ περίπλοκο κατά τη γνώμη μου να έχεις ανθρώπους που δεν κάθονται ποτέ σε άλογο, με όλο το σεβασμό, να κρίνουν αν οι άνθρωποι τελειώνουν έναν γύρο ή όχι».

    Ο Νικ πρότεινε τη δοκιμή ενός πάνελ σε μια εκδήλωση όπως το Κύπελλο Εθνών για να δει πώς λειτουργεί και ο Βραζιλιάνος ολυμπιονίκης και εκπρόσωπος αθλητή της FEI Rodrigo Pessoa είπε ότι η πρόταση θα γίνει [to the FEI].

    Είπε ο πρώην ολυμπιονίκης του showjumper Graham Fletcher H&H Θα ήταν μια δύσκολη απόφαση να λάβουν οι αξιωματούχοι, αλλά κατ‘ αρχήν πιστεύει ότι ο νέος κανόνας είναι «σωστός».

    «Χρειάζεστε άτομα που έχουν ιππικό υπόβαθρο, καθώς και να γνωρίζουν όλους τους κανόνες και τους κανονισμούς, και που γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα σε έναν αναβάτη που ήταν σκληρός με ένα άλογο ή σε αυτούς που βασικά τους δίνουν μια δυνατή βόλτα», είπε. H&Hπροσθέτοντας ότι συμφωνεί με την πρόταση να υπάρχει ένας αναβάτης σε μια κριτική επιτροπή για να βοηθά τους κριτές με αυτές τις αποφάσεις.

    «Είναι μια πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα σε ένα άλογο που μπορεί να έχει τρομάξει λίγο σε έναν φράχτη και θα πηδήξει την επόμενη φορά, και σε ένα άλογο που είχε μια πλήρη σύγκρουση και έχει γυρίσει για να ξαναφύγει. Νομίζω ότι είναι δύσκολο να ζητήσεις από κάποιον να σταματήσει κάποιον στο ρινγκ και νομίζω ότι σίγουρα χρειάζονται έναν πρώην αναβάτη ή επαγγελματία δίπλα του για να τους συμβουλέψει.”

    Ο Graham πρόσθεσε ότι θα ήθελε επίσης να δει περισσότερη δράση όταν ένας αναβάτης δείχνει απογοήτευση μετά από έναν δύσκολο γύρο.

    «Κάθε φορά, βλέπεις έναν αναβάτη που είχε έναν απογοητευτικό γύρο και βγάζει το άλογο λίγο τραχιά από το ρινγκ και το βγάζει πάνω στο άλογο. Για μένα, μια κριτική επιτροπή θα πρέπει να παρέμβει τότε και να επιπλήξει αυτόν τον αναβάτη. Είναι απαίσιο να το παρακολουθείς και καθώς προσπαθούμε να κάνουμε το άθλημά μας πιο φιλικό προς τον καταναλωτή, πρέπει να γίνουν τα πάντα για να γίνει αυτό».

    Η κριτής επιπέδου τρίτου επιπέδου της FEI και η κριτής του βρετανικού Showjumping (BS) Joanna Gillespie, η οποία έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό, είπε H&H Το άθλημα πρέπει να το δει το κοινό για να φροντίζει την ευημερία του αλόγου. Πρόσθεσε ότι αν πίστευε ότι η ευημερία ενός αλόγου τέθηκε σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια ενός γύρου, θα ήταν ευτυχής να εξαλείψει τον συνδυασμό.

    «Η ευημερία των αλόγων είναι στην κορυφή της ατζέντας», είπε. «Όταν εξαλείφω κάποιον, εάν ένα άλογο πηγαίνει άσχημα και σαφώς δεν είναι χαρούμενο, τότε θα ήμουν ικανοποιημένος να το εξαλείψω. Μπορεί να καταλήξει άφωνο μετά τον γύρο, αν επιτραπεί να συνεχιστεί.

    «Πολλοί επαγγελματίες αναβάτες γνωρίζουν πότε κάτι δεν πάει καλά και τραβούν τα άλογά τους προς τα πάνω, αλλά υπάρχουν πολλοί αναβάτες που απλώς συνεχίζουν, οπότε πιστεύω ότι η αποβολή είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Έχουμε αυτόν τον κανόνα στο BS εδώ και καιρό: „Αν κατά τη γνώμη των κριτών, ένα άλογο ή ένας αναβάτης δεν είναι κατάλληλος να αγωνιστεί, οι κριτές μπορεί να εμποδίσουν τον αγωνιζόμενο να ξεκινήσει ή να περιορίσει τον γύρο του“. Στους διαγωνισμούς FEI & BS, θα έχετε μια γρήγορη συζήτηση με τους συναδέλφους σας [before eliminating].»

    Η κ. Gillespie πρόσθεσε ότι οι κριτές της FEI, οι αεροσυνοδοί και οι σχεδιαστές μαθημάτων λαμβάνουν πλήρη εκπαίδευση.

    «Ολοκληρώνουμε μια διαδικτυακή αξιολόγηση κάθε χρόνο και κάθε τρία χρόνια πρέπει να παρακολουθούμε αυτοπροσώπως μια αξιολόγηση. Η εκπαίδευσή μας σίγουρα αναβαθμίζεται για τη λήψη αποφάσεων βάσει των νέων κανόνων για την ευημερία του αλόγου», είπε.

    Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει:

    Το περιοδικό Horse & Hound, που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη, είναι γεμάτο με όλα τα τελευταία νέα και αναφορές, καθώς και συνεντεύξεις, ειδικές προσφορές, νοσταλγία, συμβουλές κτηνιάτρου και εκπαίδευσης. Βρείτε πώς μπορείτε να απολαύσετε παραδόθηκε το περιοδικό στην πόρτα σας κάθε εβδομάδα, καθώς και επιλογές για την αναβάθμιση της συνδρομής σας για πρόσβαση στην ηλεκτρονική μας υπηρεσία που σας φέρνει έκτακτες ειδήσεις και αναφορές, καθώς και άλλα οφέλη.

  • Schreibe einen Kommentar