7 σημαντικά μαθήματα ζωής που αντλήθηκαν από το ταξίδι εθελοντισμού

0
7 σημαντικά μαθήματα ζωής που αντλήθηκαν από το ταξίδι εθελοντισμού

Ο εθελοντισμός είναι ένας ευγενής σκοπός και σε διδάσκει πολλά. Πέρυσι, έκανα ένα ταξίδι εθελοντισμού στην Κένυα, και εδώ είναι τα καλύτερα μαθήματα που πήραμε από το ταξίδι εθελοντισμού.

«Είναι αδύνατο να εμπλέκεσαι σε όλες τις καταστάσεις, αλλά δεν υπάρχει δικαιολογία να μην εμπλακείς σε κάτι, κάπου, κάπως, με κάποιον. Κάντε μια ουγγιά διαφορά.”Richelle E. Goodrich

Οι περισσότεροι από εμάς γεννιόμαστε σε προνομιούχες οικογένειες και έχουμε την τύχη να έχουμε τις βασικές ανάγκες της ζωής, μαζί με ορισμένες πολυτέλειες.

Αλλά δεν είναι όλοι ευλογημένοι όπως εμείς, και είναι ανθρωπιστικό μας καθήκον να σταθούμε δίπλα τους και να τους βοηθήσουμε να έχουν καλύτερες ζωές.

Ενώ η φιλανθρωπία και οι δωρεές είναι περασμένα πράγματα, όλο και περισσότεροι millennials ακολουθούν το μονοπάτι του εθελοντισμού.

Το να ξοδεύετε τον πολύτιμο χρόνο σας για να υπηρετήσετε μια κοινότητα και να μοιράζεστε την αγάπη σας με κάποιον είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που μπορείτε να κάνετε και σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι κερδίζετε πολύ περισσότερα από όσα δίνετε.

Έχετε φανταστεί ποτέ πόσο υπέροχο θα ήταν να ταξιδέψετε σε μια διαφορετική χώρα και να διδάξετε εκεί μικρά παιδιά;

Ή μήπως να βοηθήσει το προσωπικό να ζωγραφίσει ένα σχολείο; Ή βοηθώντας τους μαχούτ να καθαρίσουν και να ταΐσουν τους ελέφαντες;

Γενικά, πάντα σκεφτόμαστε πώς να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη για τον εαυτό μας, αλλά για μια φορά, αν αποφασίσετε να κάνετε τη ζωή καλύτερη για κάποιον άλλο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα μετανιώσετε που πήρατε αυτήν την απόφαση.

Και τα μαθήματα που θα πάρεις θα σε βοηθήσουν σε όλη σου τη ζωή.

Τα καλύτερα μαθήματα που πήρα από το ταξίδι μου στον εθελοντισμό:

Μάθημα 1: Τα μικρά βήματα μπορούν να κάνουν μεγάλες διαφορές.

Όλοι έχουμε μεγαλώσει ακούγοντας το ρητό – «Κάθε σταγόνα μετράει», και κατά τη διάρκεια του εθελοντικού ταξιδιού μου, κατάλαβα πόσο αληθινές είναι αυτές οι λέξεις.

Ανεξάρτητα από το πόσο μικρή μπορεί να σας φαίνεται η συνεισφορά σας, μπορεί πραγματικά να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή κάποιου άλλου.

Τίποτα δεν είναι πραγματικά μικρό αρκεί να είσαι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνεις. Εάν διδάσκετε αλφάβητα και αριθμούς στα μικρά παιδιά σε ένα αγροτικό σχολείο ή βοηθάτε τους ανθρώπους να χτίσουν σπίτια στην κοινότητά τους, κάνετε τη διαφορά.

Η διάδοση της ευτυχίας είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε – και ο εθελοντισμός στο εξωτερικό με δίδαξε ότι δεν χρειάζονται πολλά για να πασπαλίζεις με ήλιο τη βαρετή μέρα κάποιου.

Μάθημα 2: Η ζωή «out of the box» δεν είναι και τόσο άσχημη!

Μεγαλώνοντας σε μια αστική οικογένεια της μεσαίας τάξης, έχω ευλογηθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Όταν αποφάσισα να πάρω ένα ταξίδι ενός μήνα στην Κένυα και εθελοντής εκεί σε ένα Παιδικό Σπίτισχεδόν δεν είχα ιδέα για τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσω.

Την πρώτη μέρα στο Makimei, δεν ήμουν σίγουρος πώς να περάσω όλη μου τη μέρα με τα παιδιά που δεν καταλαβαίνουν ή δεν μιλούν τη γλώσσα μου.

Ένιωσα ανίδεος τις πρώτες μέρες, αλλά τελικά, ερωτεύτηκα αυτά τα μικρά και τη δουλειά που μου ανέθεσαν.

Κάθε μέρα που περνούσε, καθώς έβγαινα από τη ζώνη άνεσής μου, ένιωθα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και συνειδητοποιούσα ότι η ζωή «out of the box» ήταν απίστευτα εμπλουτισμένη.

Μάθημα 3: Τα υλικά αντικείμενα δεν μπορούν να είναι πηγή αιώνιας ευτυχίας.

Λυπηθήκατε όταν έχασες το αγαπημένο σου στυλό; Ή σταματήσατε να εφαρμόζετε στο αγαπημένο σας φόρεμα; Ή όταν ο πατέρας σου αρνήθηκε να σου αγοράσει το πιο πρόσφατο iPhone;

Μόλις περάσετε από το ταξίδι εθελοντισμού, όλα αυτά θα σας φαίνονται ασαφή και δεν θα βρίσκετε πλέον κανένα νόημα για την επιθυμία αυτών των υλικών αντικειμένων.

Η όλη διαδικασία θα σας αλλάξει για τα καλά και θα μάθετε ότι η ευτυχία προέρχεται από τα μικρά πράγματα στη ζωή που πιθανώς τα χρήματα δεν μπορούν πάντα να αγοράσουν.

Μια αγκαλιά από ένα ορφανό ή μια λέξη ευλογίας από έναν γέρο θα σας φαινόταν πιο πολύτιμη από οποιοδήποτε υλικό αντικείμενο. Θα μάθετε να εκτιμάτε τα άυλα πράγματα που μπορούν να διαρκέσουν για πάντα.

Μάθημα 4: Ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθείτε με τους ανθρώπους είναι να μάθετε τη γλώσσα τους.

Αν και τα Αγγλικά είναι κυρίως κατανοητά (και ομιλούνται) από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές όπου η τοπική γλώσσα είναι πιο κυρίαρχη.

Ειδικά στις αγροτικές περιοχές, η μητρική γλώσσα ομιλείται ευρέως – και θα είναι ευκολότερο να δεσμευτείτε με τους ανθρώπους εάν μπορείτε να μάθετε τα βασικά.

Θυμάμαι πόσο χαρούμενα ήταν τα παιδιά και οι φροντιστές, όταν με άκουγαν να μιλάω σουαχίλι (αν και σπασμένα!).

Ένιωθα σαν ευτυχία όταν με αγκάλιαζαν και έλεγαν «Nakupenda» που σημαίνει «σ’ αγαπώ». Και όχι μόνο αυτό, αλλά η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας θα προσθέσει επίσης μερικούς πόντους brownie στο βιογραφικό σας.

Μάθημα 5: Μάθετε να κάνετε φίλους από αγνώστους.

Για όλη μας τη ζωή, κάνουμε φίλους με άτομα με τα οποία είτε έχουμε μεγαλώσει, είτε έχουμε πάει σχολείο ή κολέγιο μαζί, είτε ίσως δουλεύουμε στο ίδιο γραφείο ή μέσω κάποιας σχέσης.

Βασικά λοιπόν, κάνουμε φίλους με ανθρώπους που έχουν κάτι κοινό μαζί μας. Αλλά ένα εθελοντικό ταξίδι θα σας βοηθήσει να γίνετε φίλοι με άτομα που είναι εντελώς διαφορετικά – ωστόσο, θα καταλήξετε να μοιράζεστε μερικές από τις καλύτερες στιγμές της ζωής σας μαζί τους.

Θα συναντήσετε ανθρώπους από διαφορετικά μέρη του κόσμου, που έχουν διανύσει μίλια (όπως εσείς!) για να κάνουν τη διαφορά στη ζωή κάποιου άλλου!

Θα μένετε μαζί τους στο ίδιο σπίτι, θα πάτε στη δουλειά μαζί τους, θα περάσετε τα Σαββατοκύριακα μαζί τους και πριν καν το καταλάβετε, θα έχετε μερικούς καταπληκτικούς φίλους για μια ζωή.

Μάθημα 6: Οι ιδέες σας θα αποκτήσουν φτερά όταν συγχωνευθούν με τις ιδέες των άλλων.

Σε ένα εθελοντικό ταξίδι, θα συναντήσετε ομοϊδεάτες από όλο τον κόσμο και θα μοιραστείτε τις ιδέες σας.

Μπορεί να υπάρχουν ιδέες που είχατε εδώ και πολύ καιρό, αλλά ποτέ δεν καταλάβατε πώς να τις κάνετε να λειτουργήσουν. Αυτές οι ιδέες μπορεί τελικά να αποκτήσουν φτερά με λίγη βοήθεια από τους συντρόφους σας.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο καθένας που είναι μέρος αυτής της ευγενούς πράξης έχει κάτι μοναδικό μέσα του και καθένας από αυτούς έχει τη δυνατότητα να αφήσει ένα σημάδι στη ζωή σας και το αντίστροφο.

Αξιοποιήστε στο έπακρο τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας και δώστε τα κατάλληλα σχήματα στις ιδέες σας.

Μάθημα 7: Οι εμπειρίες από πρώτο χέρι είναι πάντα καλύτερες από τα μαθήματα που αντλούνται από τα βιβλία.

Αφού φτάσετε στον εθελοντικό προορισμό σας και περάσετε λίγο ποιοτικό χρόνο με τους ντόπιους, σύντομα θα αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι τα 7 μαθήματα γεωγραφίας της ιστορίας σας στο σχολείο δεν ήταν αρκετά καλά!

Θα γνωρίσετε μια χώρα διαφορετικά και κάθε μικρό πράγμα για τον τρόπο ζωής αυτών των ανθρώπων – για παράδειγμα, τα φεστιβάλ τους, την επιλογή της τέχνης και της μουσικής τους, το στυλ γνωριμιών και τα τελετουργικά γάμου τους, πώς η κοινωνία τους έχει πάρει τη σημερινή μορφή, τις μαγειρικές τους συνήθειες και πολλά άλλα.

Το να ζείτε και να αλληλεπιδράτε με τους ντόπιους σε καθημερινή βάση θα σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα από όσα κάνατε στα μαθήματα στην τάξη σας. Οι εμπειρίες από πρώτο χέρι είναι πάντα πιο εμπλουτισμένες και αποτελεσματικές.

Αν και όλα αυτά μπορεί να φαίνονται εύκολα μαθήματα, επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν είναι τόσο εύκολα όσο φαίνονται. Αλλά, μόλις τα μάθετε, μπορούν να αλλάξουν εντελώς τη ζωή σας.

Εάν είστε πεπεισμένοι για τα οφέλη του εθελοντισμού, κάντε μια παύση στην αναβλητικότητά σας και αποφασίστε πώς θέλετε να συνεισφέρετε στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος.

Και μέσα από αυτή τη διαδικασία του εξωτερικού ταξιδιού, ποια μαθήματα μπορείτε να μάθετε για να κάνετε τη ζωή καλύτερη για τον εαυτό σας.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar